Verwarming & Tapwater

Centrale verwarming en warm water

Uw woning is voorzien van een lucht-warmtepomp. In tegenstelling tot een gas gestookte verwarming gebruikt een lucht-warmtepomp de warmte energie beschikbaar in de buitenlucht om de woning te verwarmen.

Hoe doet een warmtepomp dit? Dit is eigenlijk heel eenvoudig! Denk maar eens aan een koelkast! Van de binnenkant koel, aan de buitenkant warm. Tenminste.. Niet zonder hulp van elektriciteit! Een warmtepomp werkt precies volgens hetzelfde principe. Maar dan omgekeerd.

Vloerverwarming

Het water dat door de warmtepomp wordt geproduceerd, heeft een lagere temperatuur dan dat van een fossiele boiler. Daarom is uw woning in plaats van radiatoren voorzien van vloerverwarming. Door middel van buizen in de vloeren wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de woning. Naast een optimaal comfort in de woning is deze manier van verwarmen door de lagere watertemperatuur zeer goed te combineren met een warmtepomp.

Er is een belangrijke eigenschap waar u bij vloerverwarming rekening mee moet houden. Dit is de tragere reactietijd. De tijd die het kost om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen is aanzienlijk langer dan met conventionele radiatoren. Wanneer de verwarming uitgeschakeld wordt zal het bijvoorbeeld lang duren voordat de woning weer op gewenste temperatuur is.

Warm water

Voor het warm tapwater is uw woning voorzien van een grote boiler van 200 Liter. Deze boiler zal de temperatuur altijd tussen de 45 en 50 graden Celcius proberen te houden, als u veel warm water in een korte termijn gebruikt zal het langer duren totdat het water weer op temperatuur is.  Deze hoeveelheid water is normaliter voldoende om gedurende de hele dag te kunnen beschikken over warm water. De temperatuur van de boiler kunt u aflezen op uw thermostaat, zie hiervoor ook het tabblad “Bediening thermostaat” op deze pagina.

Aandachtspunten

Wanneer u de installatie heeft uitgeschakeld zal de warmtepomp eerst beginnen met het verwarmen van de boiler en daarna met het verwarmen van de vloerverwarming, hierdoor kan het lange tijd duren voordat u weer warmte in huis voelt.

De warmtepomp zal minimaal eens per maand een legionellaprogramma aanzetten waardoor het water in de boiler wordt verwarmd tot 60 graden Celsius zodat er geen legionellavorming plaats kan vinden.

Buitenkraan

De buitenkraan is een vorstvrije kraan.

Dat betekend dat de bedieningsknop van de kraan aan de buitengevel van uw woning is verbonden met een verlengstang waardoor de kraan aan de binnenzijde van de woning afsluit. Na het afsluiten blijft er altijd water in de verlengbuis aanwezig. Dat water “druppelt” vervolgens uit de kraan om bevriezing te voorkomen. Het druppelen is een wezenlijk onderdeel van het functioneren van de kraan en mag nooit worden voorkomen.

Kijk voor een uitgebreide instructie onder het deelmenu “Buitenkraan”

Copyright © 2017 MCCInstallaties.nl. All rights reserved. | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑